Fii la curent cu ultimii sclipici!

Calendarul atelierelor de descâlcit literația
28 octombrie, 18.00
Clasa pregătitoare – un start bun pentru citit – scris
25 noiembrie, 18.00
Cum alegem cele mai potrivite cărți pentru cititorii începători
27 ianuarie, 18.00
Citirea activă – ce ne spune știința despre cum învațăm să citim
24 februarie, 18.00
Atelier de scriere
31 martie, 18.00
Abordarea diferențiată a predării citit-scrisului
28 aprilie, 18.00
Cum stimulezi cooperarea în clasă
26 mai, 18.00
Interpretarea și folosirea rezultatelor de la evaluările naționale de clasa a II a și a IV a
Elevi care pot să ajungă tot mai sus
Elevi care pot să ajungă tot mai sus16 mai 2022 „Să fii cadru didactic e ca și cum ți-ai pune în fiecare zi un costum de erou cu super puteri. Chiar dacă îți planifici activitatea pentru a doua zi, nu știi niciodată ce o să întâlnești și ce surprize îți oferă...
Viața petrecută în universul educației. Empatie și determinare
Viața petrecută în universul educației. Empatie și determinare5 mai 2022 „Am ales să urmez acest drum și să-l păstrez, pentru că am observat că în momentul când intri în contact cu copiii, nu îți mai dorești să faci altceva. Această meserie îmi aduce o împlinire...
Abordarea diferențiată a activității de predare-învățare
A diferenția în activitatea didactică reprezintă, în primul rând, acceptarea că ritmul de învățare al elevilor e diferit.
Scrierea în primii ani de școală
Pentru a urmări explorarea, de către cei mici, a unui sistem de scriere, noi, profesorii, trebuie să ne „de-centrăm” gândirea. Acesta este termenul psihologului Jean Piaget pentru a denota arta de a adopta perspectiva cuiva care nu știe ceea ce știm noi. Este un exercițiu provocator să lăsăm deoparte tot ceea ce știm de ani de zile despre alfabet, ortografiere și scriere și să ne imaginăm ce se întâmplă în capul unui copil care tocmai își dă seama ce este scrierea și cum funcționează.
Ziua națională a lecturii vs. școala în care TOȚI copiii citesc
O zi națională dedicată lecturii poate fi zi foarte potrivită pentru a stimula TOȚI actorii cheie din educație pentru a crea contexte mult mai bune pentru ca școala să crească cititori pe viață. 1. cărți potrivite și la îndemâna copiilor, 2. „școli” de pregătire și susținere a cadrelor didactice, 3. strategie de susținere a fiecărui copil, asumată de comunitate. Altfel, efectul celor 15 minute de lectură recomandate este echivalentul minutului de reculegere dacă ele rămân, pur și simplu, 15 minute rupte de context.
Ce ne spune știința despre cum învățăm să citim?
În România, prea mulți copii nu reușesc să învețe să citească și să scrie suficient de bine până la capătul clasei a 4-a pentru a putea accesa programele școlare de gimnaziu.
Cum selectăm cărți potrivite pentru cititorii începători?
La intrarea în școală, la debutul „oficial” al învățării cititului, micii cititori se află la niveluri diferite ale abilității de interacționare cu cartea și textul scris. Unii intră în clasa pregătitoare cititori „de-a gata”, alții cunoscând toate sau aproape toate literele alfabetului, alții cu niște cuvinte pe care le recunosc instantaneu.
105 școli deschid laboratoare de literație
Cu sprijinul PEPCO România, susținem în acest an școlar 105 școli, din toată țara, în dezvoltarea capacității lor de a-și ajuta elevii cu cele mai mari provocări la citit-scris.
Cum oferim un start bun copiilor pentru a învăța citit-scrisul?
Ce este necesar a fi făcut în clasa pregătitoare pentru a le asigura tuturor copiilor un start bun în dezvoltarea citit-scrisului, mai ales pentru aceia care nu au ținut o carte în mână până atunci? Interviu cu Marinela Scripcariu, expert literație Fundația Noi Orizonturi.
Căutăm 15 profesori care predau la clasele pregătitoare
Căutăm 15 profesori care predau la clasele pregătitoare | Termen limită: 15 octombrie 202119 octombrie 2021Școli cu scLipici este un proiect multi-anual în care urmărim dezvoltarea literației timpurii în rândul copiilor din medii vulnerabile, pentru ca toți să...