Luna martie citim acasă

O campanie pentru încurajarea cititului în familie

Comunicat de presă, 26 martie 2024

În luna martie se desfășoară campania „Citim Acasă” pentru a încuraja cititul în familie, inițiată de Fundația Noi Orizonturi și Citim Împreună România. Școala și biblioteca sunt locurile perfecte din fiecare comunitate în care părinții să descopere ce fac cititorii buni pentru copii: cum își aleg cărțile, ce strategii folosesc pentru a-i implica pe cei mici în lectură, cum provoacă intenționat conversații interesante pe marginea celor citite împreună, iar în cadrul acestei campanii susținem profesorii și bibiotecarii să organizeze evenimente de citit pentru întreaga familie.

Conform datelor obținute la testarea PISA 2022, 42% dintre elevii români nu au reușit să atingă un nivel minim de competență la lectură, adică nu pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată, nu pot găsi informații bazate pe criterii explicite, uneori complexe, și nu pot reflecta asupra scopului și formei textelor atunci când li se cere în mod explicit să facă acest lucru. Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere faptul că ultimele date colectate de INS în 2022 arată că doar una din trei persoane de 16 ani și peste a declarat că a citit cărți, iar dintre acestea, mai mult de două treimi au menționat că au lecturat o singură carte. Cu alte cuvinte, dacă adulții nu citesc, de ce ar citi copiii?  Și dacă nu avem exercițiul cititului, atunci cum să creștem cititori competenți? 

Prin intermediul campaniei „Citim Acasă, ne propunem să cultivăm o cultură a cititului în familiile din România, încurajând părinții și copiii să descopere plăcerea lecturii împreună. În cadrul acestei campanii sunt organizate o serie de evenimente și activități speciale în întreaga țară:

  1. Ateliere pentru părinți: Peste 50 de ateliere pentru părinți în diferite locații din țară, în special în mediul rural. Aceste ateliere oferă părinților resursele și informațiile necesare pentru a citi zilnic cu voce tare împreună cu copiii lor.
  2. Seri de citit în spații neconvenționale: În cadrul campaniei, școlile și bibliotecile și-au deschis porțile începând cu ora 19.00 seara, astfel încât copiii și părinții acestora să se poată bucura de o seară de lectură într-o manieră nouă și interesantă.
  3. Schimburi de cărți: O modalitate minunată de a descoperi noi povești și de a împărtăși iubirea pentru lectură cu alții, ajutând în același timp 350 de copii cu scLipici să primească resurse educaționale!

În plus față de aceste activități care sunt în plină desfășurare, suntem încântați să anunțăm două evenimente speciale:

  • Webinar live cu scriitorul și autorul de cărți pentru copii Florin Bican (joi, 28 martie, 18.00): În cadrul acestei întâlniri, Florin Bican va discuta despre importanța cititului în viața copiilor și va împărtăși câteva din experiențele sale captivante din lumea literaturii pentru copii. Mai multe despre evenimente aici.
  • Atelier pentru părinți la Cluj-Napoca (vineri, 29 martie, 17.00): În cadrul acestui atelier, părinții vor avea ocazia să participe la o sesiune interactivă și intimă alături de Brandi Bates, învățând metode practice și sfaturi utile pentru a stimula dragostea pentru lectură în rândul copiilor lor. Mai multe despre eveniment aici.

Suntem convinși că „Citim Acasă” va aduce beneficii semnificative pentru copii, părinți și comunități în întreaga țară și suntem încântați să fim martorii acestei transformări în cultura noastră.

De exemplu, grădinița Varnița din județul Prahova,  Iuliana Micu, profesor pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială sat Tăriceni ne-a povestit despre seara de citit împreună: Sala a fost aranjată, ceaiul și fursecurile pregătite, atmosfera de poveste creată, iar cititorii, mai mici sau mai mari, nu s-au lăsat așteptați. Cu pijamaua, păturica și plușul preferat la purtător și-au găsit un loc comod și au descoperit împreună cărțile din jurul lor. Au avut mai întâi o întâlnire pe nevăzute cu cărțile, mergând apoi și la o degustare de carte.

Pentru mai multe informații și pentru a vă înscrie la evenimentele noastre, vă rugăm să ne contactați:

Pogăcean Sorana 

0740.608.209

sorana_pogacean@noi-orizonturi.ro 

 

 

 

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE