Cartea 3: Poezii

Brandi Bates, Biblioteca „Din loc în loc”

Acest articol face parte din campania #CitimAcasa 2024, de încurajare a literației în familie inițiată de Fundația Noi Orizonturi și Citim Împreună România. Află mai multe și înscrie-te și tu: https://scolicusclipici.noi-orizonturi.ro/citim-acasa-2024/

La mulți ani, Ana Blandiana! Este ziua perfectă pentru a împărtăși câteva motive pentru care poezia este atât de importantă în cititul cu voce tare acasă.

În limba engleză avem o zicală veche, „Un măr pe zi ține doctorul departe.” Poate că este adevărat, poate că nu. Un măr pe zi cu siguranță nu poate face rău, cu excepția cazului în care aveți alergie la mere.

Aș dori să sugerez să încercați acest lucru acasă: „O poezie pe zi ține analfabetismul funcțional departe.” (Și multe alte afecțiuni academice și personale.) Cred că există mult adevăr în acest lucru.

Iată câteva din Superputerile Poeziei când este citită cu voce tare chiar și pentru cei mai noi ascultători:

  1. Nimeni nu este alergic la poezie: Luați în considerare că oamenii au fost creați pentru poezie. Chiar și cei care declară că „urăsc poezia” cu greu pot rezista complet poeziei care abundă în jur. Porniți radio-ul? Poezie. Dacă scrieți versurile multor cântece, de la rock la folk, veți descoperi o poezie. Reclamele și publicitatea? Poezie. Poezia poate vinde orice, de la cereale la mașini. Poezia întâlnește condiția umană în atât de multe moduri. Și rămâne cu noi. Nu este o coincidență faptul că literatura creată pentru bebeluși – cântecele de leagăn, poezii pentru copii – sunt în general poezii. Dacă vă puteți aminti de unele dintre primele cântece pe care le-ați cântat sau vi s-au cântat, probabil că erau poezii. Oamenii nou-născuți (cu alte cuvinte, bebelușii) par să înțeleagă ceva în poezie, ca și cum ar fi auzit-o înainte. Și poezia continuă să răsune în oameni pe măsură ce cresc până în ultima zi a vieții lor.
  2. O poezie încape în buzunarul tău: Poate fi citită pe fugă, chiar și de pe telefon într-un autobuz. Sau poți ține o carte de poezii lângă sarea și piperul de pe masă, și să o iei să o citești între înghițituri. O poezie este ușor de strecurat într-o pauză scurtă a zilei, ca un suspin. De obicei durează un minut sau două (cu excepția cazului în care citești cu voce tare „Luceafărul” de Eminescu și atunci ai nevoie de mai mult timp).
  3. O poezie este pentru chiar acum: O poezie, în ambalajul său ordonat și curat, de la o pânză albă până la o concluzie hotărâtă, este ideală pentru începătorul care citește cu voce tare. Nu necesită să fi citit cu voce tare în ziua precedentă și nici să urmeze altceva, în cazul în care viața devine prea ocupată. O poezie este propriul său univers complet, așteptând să fie explorat împreună, astăzi. Nu este necesară experiență anterioară.
  4. Poezia vă întâlnește acolo unde sunteți: O poezie poate cânta la două urechi, dacă acestea aparțin unor persoane diferite, cu o coardă diferită. Este atât de distractiv să vorbești despre o poezie și să vezi ce a văzut altcineva, să auzi ce a auzit altcineva, să simți ce a simțit altcineva.
  5. Poezia este Super Vitamina din meniul sau dieta literației: O poezie oferă atât de multă nutriție într-o porție mică. Cu alte cuvinte, o poezie este ca un cufăr plin cu o mulțime de comori descoperite după doar puțină săpat.
  6. Poezia este o modalitate de a introduce urechile tinere la voci venerabile din trecut: chiar dacă am vrea acest lucru, tinerii de astăzi cu greu mai pot să stea locului și să absoarbă lectura cu voce tare a unui text clasic românesc precum „Moromeții„. Așa că încercați poezia. În fiecare an de Dragobete, la biblioteca noastră citim cu voce tare „Nuntă în codru” de George Coșbuc și chiar și copiii de cinci ani înțeleg acea limbă frumoasă din 1900, chiar dacă nu pe deplin. (Ilustrațiile minunate realizate de Ileana Ceaușu-Pandele ajută.)

Cartea 3: Întoarcerea lui Arpagic

de Ana Blandiana, ilustrații de Livia Coloji (Humanitas, 2023)

 

Când un poet contemporan celebru scrie versuri și acestea sunt transformate într-o colecție pentru copii și sunt publicate cu ilustrații de la un ilustrator celebru pentru copii, șansele sunt mari ca această carte să fie punctul perfect de începere a citirii cu voce tare acasă. Colecția „Întoarcerea lui Arpagic” a Anei Blandiana este pentru toate urechile, de la cele mai netede la cele mai încrețite. Iată ce a scris Ana despre lumea lui Arpagic: „De altfel, când am scris prima dintre aceste cărți, nicio clipă nu m-am gândit că o scriu pentru copii. Mă jucam cu mine însămi. Abia după ce, publicând-o, copiii au adoptat-o, am continuat să scriu gândindu-mă la ei ca la niște parteneri de joc.” Cu 50 de poezii ascunse în interior, va fi cu siguranță o placere să citiți poezie o lună întreagă. Sugestii de activități de urmat:

1) Arpagic, personajul creat de Ana Blandiana, este un motan de culoarea unei cepe mici. Discutați numele și creați fața pisoiului pentru a sta cu voi în timp ce citiți. Acest lucru este ușor de creat folosind o farfurie de hârtie.

2) Jocul ghicirii: Poate nu imediat, dar cu lecturi repetate ale aceleiași sau a unei alte poezii, puteți începe să lăsați partenerul de lectură să completeze cu al doilea cuvânt care rimează.

„De fapt, eu nu caut decât un loc 

Unde-aș putea să mă ___;”

Când fac acest lucru cu copiii, las o pauză suficient de lungă pentru ca ei să înțeleagă că îmi doresc să completeze spațiul gol, dar dacă nu ghicesc, voi completa eu rima astfel încât nimeni să nu simtă că a făcut ceva greșit. Este un joc, nu un examen. Și uneori partenerul tău va găsi un cuvânt diferit care să rimeze și care este chiar mai bun!

3) Organizați o noapte a poeziei în casa voastră pentru care vă pregătiți, fiecare membru al familiei alegând o poezie și memorând-o DOAR PENTRU DISTRACTIE! În grădinițele noastre învățăm pe de rost multe poezii pentru sărbătorile de Crăciun și de sfârșit de an. Am auzit mulți copii români recitând poezii. Unii se bucură, alții nu. Pentru unii este un eveniment stresant, mecanic, pe care vor doar să-l termine. Recitalurile de poezie acasă pot fi foarte diferite. Iată câteva sugestii: în primul rând, lăsați copilul să-și aleagă propria poezie, orice poezie. În al doilea rând, lăsați-l să memoreze întreaga poezie (chiar dacă este foarte scurtă), în loc de o strofă dintr-o poezie mai lungă. În al treilea rând, încurajați-l să o recite și să o interpreteze în orice fel dorește. Amuzant, trist, morocănos, cum dorește. Costumele, accesoriile și teatralitatea sunt binevenite! În al patrulea rând, voi, adulții, faceți același lucru cu ei. Deoarece distracția este scopul, când vine vorba de Noaptea Poeziei și cineva uită jumătate din poezie, nu trebuie să curgă lacrimi. Restul familiei se poate alătura pentru a ajuta poezia și poetul să ajungă la linia de sosire. Toată lumea aplaudă, toată lumea face o plecăciune!

* Sursa: [https://www.libris.ro/intoarcerea-lui-arpagic-ana-blandiana-HUM978-973-50-7824-9–p28979104.html]
** Din „Joc”, p. 27.

*** Este Arpagic sau Arbagic? Unde locuiesc eu, este „Arbagic”

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE