Cartea 2: Ceva de sezon

Brandi Bates, Biblioteca „Din loc în loc”

Acest articol face parte din campania #CitimAcasa 2024, de încurajare a literației în familie inițiată de Fundația Noi Orizonturi și Citim Împreună România. Află mai multe și înscrie-te și tu: https://scolicusclipici.noi-orizonturi.ro/citim-acasa-2024/

De când am început să citesc cu voce tare primului meu copil, am fost un mare fan al „Lecturii sezoniere”.

Mama mea a fost un mare fan al sărbătorilor. În dimineața de Halloween, ea servea cremă de grâu (gris) la micul dejun, colorată în portocaliu cu colorant alimentar și cu jeleu negru/bomboane deasupra, negrul și portocaliul fiind „culorile” Halloween-ului în America. Ciudat, știu, dar entuziasmul ei pentru sărbători m-a influențat cu siguranță. De la bun început, am căutat să surprind anotimpul în care ne regăseam în alegerea cărților pe care le citeam cu voce tare în familie.

Fotografie cu soțul meu citind cu voce tare o carte de Ziua Sfântului Patrick (17 martie) copiilor noștri:

 

Toți acești ani mai târziu, încă mai cred în „Lectură sezonieră”. Acasă, adun cărți de toamnă în septembrie, cărți de Crăciun în decembrie și cărți de iarnă în ianuarie. Odată, dar o singură dată, am făcut greșeala să încep să citesc cărțile de iarnă încă din decembrie, nedându-mi seama cât de LUNGĂ poate fi iarna, care tocmai debutase de Crăciun, mai ales cu cei mici. În acel an am învățat calea mai sigură și grea de a păstra cărțile de iarnă pentru după Anul Nou!

Iată câteva motive pentru care cred în „Lectură sezonieră”:

  • Nu există nimic mai bun decât „un moment de învățare”, în care ai la îndemână „cartea potrivită la momentul potrivit”. Câte „priviri înțelegătoare” ne-am oferit eu și copiii mei când începeam o carte cu „era începutul lunii septembrie” și eram la începutul lui septembrie! Sau descrie „ploaia de primăvară” când noi aveam parte de ploi de primăvară toată săptămâna. Parcă ne cunoaște cartea. Și toți tânjim să fim cunoscuți.
  • Din același motiv pentru care îmi place să fac exact aceeași plimbare în toate cele 4 anotimpuri, pe toate tipurile de vreme, lectura sezonieră permite observarea (ce s-a schimbat, ce este la fel) și marcarea creșterii. Facem același lucru în comunitatea noastră de biblioteci: nu este toamnă dacă nu citim „Frederick*”

– Păstrați un jurnal în fața unei cărți de sezon preferată, notând anul în care ați citit cartea și orice impresie din prezent. Iată o fotografie cu coperta interioară a uneia dintre cărțile noastre favorite de Crăciun**.

– Am achiziționat deja copii suplimentare din una sau două dintre cărțile de sezon preferate din toate timpurile familiei noastre pentru a le face cadou copiilor când pleacă de acasă, pentru a le lua cu ei în viața lor adultă. Acesta este tipul de prezență pe care o poate avea lectura de sezon și recitirea.

  • Chiar dacă citești în interior, cărțile de sezon tind să includă o componentă de natură și pot avea ca efect ca activitățile în aer liber să devină mai primitoare pentru cei care locuiesc în oraș sau care tind să nu petreacă mult timp afară. Cred că o carte de sezon poate contribui și la creșterea unei mentalități ecologice, a unei etici privind mediul în următoarea generație. Schimbările climatice apar invariabil în cărțile de sezon. Când citesc cărți care menționează căderi mari de zăpadă, mă întreb uneori dacă într-o zi singura zăpadă pe care o vom ști va fi cea păstrată în cărțile ilustrate.
  •  „De sezon” nu se referă doar la anotimpurile din afara ferestrei tale, vremea, ci include și anotimpurile vieții în care se poate afla familia ta, anotimpurile dezvoltării copilăriei, o dificultate/provocare pe care o întâmpinați împreună acum, ceva ce se întâmplă în prezent cu un prieten sau are loc într-o lume mai mare.
  • Tocmai când unii părinți doresc să evite o carte cu imagini despre război sau divorț sau agresiune sau enurezis, probabil că este exact momentul în care acea carte este cea mai necesară. Nu-ți fie frică. Când cartea potrivită este citită împreună la momentul potrivit, este un prieten, nu un dușman.

 Este sezonul lecturii de sezon!

*Frederick, Leo Lionni, Ed. Humanitas Junior, 2014.

** King of Kings, Susan Hill & John Lawrence, Walker Books, 1993.

 

Cartea 2: Broscoi și Brotac, mereu împreună

(Frog and Toad Together, Newbery Honor Book, 1973), Arnold Lobel, translated by Florin Bican, Editura Portocala Albastra, 2016)

 

În Statele Unite, cel mai important premiu acordat unui autor de literatură pentru copii este Medalia John Newbery. Pe lângă Medalie, se acordă și trei sau patru Onoruri (campionii). De foarte puține ori cărțile ilustrate au câștigat medalia sau o onoare pentru valoarea textului lor, scris. Dar în 1973, lui Arnold Lobel i-a fost acordată o mențiune de onoare Newbery pentru această „Carte de sezon” perfectă: Broscoi și Brotac, mereu împreună. Cam asta este calitatea textului din interior, tradus cu brio de Florin Bican.

Capitolul 1, Lista, este o lectură perfectă pentru o zi plictisitoare, de primăvară, cu alte cuvinte astăzi. Capitolul 2, Grădina, este potrivit și pentru acum, vremea gândirii semințelor și a plantării semințelor în interior sau în seră. Capitolul 3, Biscuiții, ar putea fi potrivit în orice moment al anului, dar în aceste luni de  început de primăvară plictisitoare, înainte ca lucrurile să devină incitante, știu că am nevoie de multă voință pentru a nu mânca toate prăjiturile din cutia de prăjituri. (Iar dacă hrăniți păsările, acestea pot avea totuși nevoie de puțin supliment, deși poate nu prăjituri.) Capitolul 4, Balauri și uriași, este despre citirea unei cărți împreună (cât de potrivit!) și curajul de a lupta cu uriași și de a ucide dragoni (dacă urmăriți viața sfinților lumii, 23 aprilie este sărbătoarea Sf. Gheorghe Ucigatorul de Dragoni… o poveste bună în sine). Capitolul 5, Visul, poate fi citit oricând și este una dintre cele mai profunde scrieri pentru copii pe care le-am întâlnit vreodată și poate fi citit copiilor mici, dar poate fi folosită și pentru o discuție despre ego într-un club de filozofie.

Când pandemia a lovit lumea în primăvara lui 2020, totul a intrat în case și o mulțime de lucruri au fost posibile doar online, inclusiv Citirea cu voce tare, care altfel se putea întâmpla în săli de clasă, biblioteci, librării. Citim Impreuna România și-a dorit să ajungă la copiii României cu cartea ilustrată perfectă, citită de cei mai buni cititori. S-a ales Broscoi si Brotac, mereu împreună, iar traducatorul acestuia, Florin Bican, a acceptat sa citeasca online o dată pe săptămână.

Nu vă lăsați intimidați (copilul va prefera să-i citiți dumneavoastră cu voce tare și nu un om drăguț pe ecran), dar puteți și să vă faceți o favoare și să ascultați pe domnul Florin Bican citind prima poveste, Lista, aici pe pagina de FB a CIR.

Pentru întrebările de discuție și activitățile ulterioare, vă împărtășim aici ceea ce am creat în primăvara lui 2020. Sunt multe activități de care să vă bucurați după ce citiți Broscoi si Brotac, mereu împreună și suntem siguri că aceste povești uimitoare vă vor inspira propriile întrebări și explorări.

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE