În luna martie #citimacasa

O campanie de încurajare a literației în familie inițiată de Fundația Noi Orizonturi și Citim Împreună România

Hartă ateliere #CitimAcasă 2024

Unde învață părinții ce și cum să citească cu cei mici acasă?

Credem că școala sau biblioteca sunt locul perfect în care părinții să descopere ce fac cititorii buni pentru copii: cum își aleg cărțile, ce strategii folosesc pentru a-i implica pe cei mici în lectură, cum provoacă intenționat conversații interensante pe marginea celor citite împreună.

Lansăm pe această cale invitația ca 50 de grădinițe, școli și biblioteci să devină centre de resurse pentru #citimacasa. Educatorii, învățătorii și bibliotecarii interesați să susțină părinții din comunitatea lor să devină cititori mai buni vor primi îndrumare și vor primi resursele de care au nevoie pentru ca, pe parcursul lunii martie să realizeze acțiuni de susținere a literației în familie.

Grădinițele, școlile primare și bibliotecile selectate vor organiza 3 acțiuni pe parcursul lunii martie 2024:

  • Atelier cu părinții din comunitate de „Citim împreună”
  • Noaptea „Cititului împreună”
  • Campanie de strângere de fonduri „Schimbă cărți, schimbă o viață”

Atelier cu părinții #citimacasa

Invitați părinți din comunitate să participe la un atelier de aproximativ 2 ore în care împărtășiți numeroasele beneficii ale citirii împreună cu voce tare, demonstrați strategii de citit cu voce tare și oferiți sugestii de cărți grozave alături de idei practice și distractive.

Formatul de atelier și sugestiile de cărți îi aparțin minunatei Brandi Bates de la Citim Împreună România.

Noaptea „Citim împreună”

Într-una din seri deshideți școala sau biblioteca după ora 19.00 și invitați copiii și părinții la un eveniment în care citiți împreună. Încurajați-i să vină în pijamale sau haine de casă, faceți un ceai și folosiți fiecare spațiu comod pentru ca cei mici și cei mari să citească. Puteți apoi să realizați activități care le permit părinților și copiilor să petreacă timp de calitate împreună.

Campanie de strângere de fonduri „Schimbă cărți, schimbă o viață”

Este o întâlnire în care celebrăm cărțile la nivel local, ne conectăm cu colegii și ne mobilizăm pentru a susține cauza educațională a copiilor cu scLipici. Ideea este ca fiecare să aducă minimum o carte preferată din propria bibliotecă și să aleagă alte cărți din cele aduse de prieteni sau colegi, în schimbul unei donații modice (5-10 lei). Găzduirea unei întâlniri „Schimbă cărți, schimbă o viață” este o modalitate excelentă de a aduce împreună iubitori de cărți, de a găsi inspirație pentru propria bibliotecă și de a ne ajuta să adunăm fondurile necesare ca 350 de copii din mediul rural să primească resursele necesare la școala de vară de anul acesta.

Cum vă sprijinim

Toți educatorii, învățătorii și bibliotecarii care se înscriu în program vor avea acces:

1. La webinarul din 28 februarie 2024 în care Brandi Bates și Maria Kovacs vor demonstra cum anume se susține un atelier pentru părinți.

2. Un set de patru cărți alese special de Brandi Bates alături de sugestii de activități ușor de realizat în familie:

  • Ceva de sezon: Broscoi și Brotac, mereu împreună
  • Poezie – Intoarcerea lui Arpagic
  • Fabricat în România: Oac și Tac
  • Noapte bună: Ghici cât de mult te iubesc

3. Materiale de promovare gata de printat (afiș, imagini pentru social-media, broșuri, diplome) plus câteva materiale de oferit părinților.

Participă la un webinar live

Citește ultimul articol
Abonează-te la newsletter
Școli cu ScLipici

Sub egida proiectului „România Educată”, derulat de Administrația Prezidențială

dezvoltat și realizat de
Sponsor principal
cu sprijinul
Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu PEPCO România 2020. Designed by Node