Școli cu scLipici, la bilanț de etapă

19 octombrie 2021

Prin proiectul Școli cu scLipici, Fundația Noi Orizonturi face un pas important spre dezideratul ca TOȚI copiii să știe să citească și să scrie până la finalul clasei a IV-a.

În data de 30 septembrie 2021, ora 18.00, Fundația Noi Orizonturi vă invită la eveniment online (live pe facebook) pentru un bilanț de etapă al proiectului Școli cu scLipici și lansarea activităților pentru anului școlar 2021-2022. Detalii, la acest LINK.

Transmitem profesorilor de învățământ primar, părinților, membrilor comunităților vulnerabile mesajul că literația este o competență esențială în dezvoltarea copiilor și că participarea în proiectul Școli cu scLipici poate fi un început potrivit pentru orice școală care are nevoie de sprijin în efortul de a-i învăța pe copii să citească și să scrie.

În anul școlar 2020-2021, cu sprijinul financiar al PEPCO România, sub egida proiectului Administrației Prezidențiale “România Educată”, Fundația Noi Orizonturi a susținut în mod direct peste 150 de învățători din 40 de școli din toată țara pentru a lucra personalizat cu copiii care au avut cele mai mari rămâneri în urmă la citit-scris.

În școlile din România, procentul copiilor și tinerilor care nu reușesc să înveţe să citească și să scrie la nivelul clasei este îngrijorător de mare. Astfel, 35% dintre copiii noștri sunt cititori slabi, deși, în opinia profesorilor lor, doar 17% au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și dezvolta competențele de citire (PIRLS, 2011). Peste 40% dintre tinerii noștri de 15 ani au un nivel scăzut al competențelor de citire. Dacă ne uităm la indicatorul mai nuanțat, aflăm că există o polarizare socio-economică îngrijorătoare: dintre tinerii care provin din top 25% familii cu cel mai scăzut statut socio-economic, 62,4% sunt slabi cititori. La polul opus – top 25% familii cu statutul socio-economic cel mai ridicat – doar 19,3% dintre copii sunt cititori slabi. În ansamblu, abia 1.4% dintre tinerii noștri sunt în categoria cititorilor performanți (Monitorul Educației și Formării 2020).

În acest context, FNO și-a propus – prin Școli cu scLipici – să pună umărul ca toți copiii din România să învețe să citească și să scrie adecvat nivelului clasei până la finalul ciclului primar.

Sunt mulţi copii în România care nu au acasă sprijin educațional. De aceea, este foarte important ca în primii lor ani petrecuți în sistemul de învățământ – grădiniță, școală – să acordăm atenție sporită acestor copii care altminteri au toate premisele să eșueze. Un sistem de învățământ bun ar trebui să reducă semnificativ diferenţele dintre copii înregistrate la startstat, nicidecum să le amplifice. Or, dacă nu suntem atenți, diferenţele dintre ei și cei care primesc toate cele de mai sus din familie se vor amplifica pe măsură ce copiii trec de la un an școlar la altul, de la un ciclu de învățământ la altul

Maria Kovacs, expert literație, Fundația Noi Orizonturi

Proiectul Școli cu scLipici aduce un element de noutate în sistemul de învățământ – structură și fundament educațional, pedagogie atent aleasă pentru a face o diferență pozitivă pentru copiii care au nevoie de sprijin suplimentar mai ales la citit-scris. Fundația Noi Orizonturi a adus în atenția învățătorilor două abordări cheie: (a) evaluarea fină a competențelor de literație: fiecare copil primește un “diagnostic” pe baza căruia i se “prescrie” o intervenție educațională eficientă bine țintită iar această evaluare personalizată se repetă după fiecare ciclu de intervenție educațională pentru a observa progresul și (b) metoda globală de învățare a citit-scrisului, bazată pe experiența limbii, combinată cu metoda fonetică analitică-sintetică: se pornește de la text intreg, se învață cuvinte, apoi literele, ceea ce accelerează învățarea citirii.

Sprijinul oferit de către Fundația Noi Orizonturi constă într-un pachet complet, de-a lungul unui an școlar, care cuprinde:

  • cursuri pentru profesori de învățământ primar, adaptate pentru perioada de învățare online,
  • mentorat și kituri de cărți și rechizite pentru laboratoare de literație organizate de către aceștia aceștia în timpul anului școlar,
  • sprijin organizatoric, mentorat pentru învățători, finanțare pentru organizarea de școli de vară a câte 10 zile.
  • bibliotecă online, cu peste 100 de cărți, care au și recomandări de folosire activități la clasă, bancă de cuvinte, cărți citite.

Peste 3700 de învățători, profesori, chiar părinți au parcurs programele de formare pe tematicile: “Evaluarea Formativă a Literației Timpurii” și “Dezvoltarea Literației Timpurii – prin metoda specifică abordării globale, ABEL” iar biblioteca de cărți on-line, pentru cititori începători, organizată pe niveluri de citit, a fost accesată de 37.000 de persoane.

78% dintre profesorii-participanți cred că programul Școala de vară cu scLipici a crescut capacitatea școlii de a adresa nevoile copiilor cu dezvoltare mai lentă a literației, dar și disponibilitatea școlii de a oferi activități de învățare pe durata vacanței cu rolul de a extinde timpul de învățare pentru copii. 7 din 10 apreciază că programul i-a ajutat să-și dezvolte competențele de a identifica și a răspunde nevoilor specifice de literație ale elevilor, în timp ce 80% sunt încrezători că programul i-a ajutat să-și diversifice abordările didactice. Programul este, de asemenea, perceput ca având un impact pozitiv asupra diversității materialelor didactice folosite pentru învățarea citit-scrisului.

Rezultatele obținute ne-au dat încredere că modelul de intervenție este relevant în contextul provocărilor educaționale recunoscute ca fiind prioritare în România, este eficient și merită să fie multiplicat astfel încât să fie accesibil unui număr mai mare de școli

Maria Kovacs, expert literație, Fundația Noi Orizonturi

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Școli cu scLipici “, proiect finanțat de PEPCO România.

Despre Fundația Noi Orizonturi
Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Inovează și aduce în sistemul educațional românesc abordări care împuternicesc copiii și tinerii și îi pregătesc pentru a fi cetățeni competenți și activi în comunitățile lor. Lucrăm cu profesori, directori de școli, învățători în programe de formare de lungă durată dar și cu tineri de gimnaziu și liceu. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro.

Despre PEPCO România
PEPCO  este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează 2500 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ungaria, Austria si Spania. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.
www.pepco.ro

Contact:
Fundația Noi Orizonturi
Email: comunicare@noi-orizonturi.ro
Telefon: 0745397612 Maria Kovacs, manager program

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE