Sală de poveste la sat

Comunicat de presă

Vechea magazie din curtea Școlii Gimnaziale „Aurel Munteanu”, Valea Drăganului, comuna Poieni, județul Cluj a fost transformată într-o sală de lectură, arte și activități neconvenționale, dedicată întregii comunității.

Totul a început cu un spațiu uitat, prăfuit și lipsit de viață. Dar, cu o viziune clară și dorința de a oferi copiilor și adulților deopotrivă un loc în care să găsească cărți frumoase, inspirație pentru artă, dar și un spațiu pentru întâlniri în care se încurajează colaborarea și schimbul de idei, echipa școlii a pus în mișcare roțile schimbării.

Clădirea avea probleme de mulți ani cu acoperișul și de-a lungul timpului ploaia a afectat întreaga structură. Dar, o echipă de voluntari din localitate a reușit să refacă în doar câteva săptămâni pereții, tavanul, parchetul și instalațiile. „Știu de subiectul acesta de mai bine de șapte ani, când soția mea, profesoară la școală, m-a întrebat dacă nu putem dona o ușă și două geamuri. Am preferat însă să nu ducem acolo vechituri și materiale expirate. Toate au fost comandate noi și orice am descoperit că trebuie schimbat, am schimbat.” a declarat Ștefan Sână, membru al comunității care a preluat responsabilitatea renovării. Întrebat de ce a ales să se implice în mod voluntar, acesta a declarat că își dorește să vadă cel puțin un copil din fiecare generație ajungând un om pe care satul să se poată baza și pentru că știe că educația are nevoie de susținere, nu de nepăsare și dispreț.

Miercuri, 10 iulie 2024, echipa a fost întregită de voluntari de la Pepco România și Fundația Noi Orizonturi pentru amenajarea sălii: a fost asamblat mobilierul, a fost decorată sala și au fost aranjate cărțile pentru a crea un spațiu primitor și inspirațional. Voluntarii au lucrat neobosit întreaga zi, până la finalizarea lucrărilor.

„În fiecare comunitate este nevoie de spații neconvenționale, care să le permită oamenilor să se întâlnească, unde să își lase libere gândurile năstrușnice și să găsească resurse pentru a le pune în aplicare. Iar copiii care învață în mediul rural sunt deschiși oricând să asculte o poveste frumoasă, spusă cu drag, într-un colț care inspiră la visare. M-au surprins pozele cu elevi în curtea școlii pictând pe șevalete și m-am întrebat dacă nu cumva este printre ei un nou Grigorescu și dacă este, unde își expune lucrările? Iată de ce a fost nevoie de o sală aparte, care să cuprindă toate ideile de azi și de mâine. De altfel, noi rămânem aproape de școala din Valea Drăganului pentru a susține inițiative care servesc și aduc împreună comunitatea locală.” Sorana Pogăcean, reprezentant al Fundației Noi Orizonturi.

Școala Gimnazială „Aurel Munteanu” din Valea Drăganului, județul Cluj are acum un spațiu complet renovat. „O clădire mai veche, cu o sală utilizata cândva, ca spațiu pentru o bibliotecă mică, afectată de ploaie, și lăsată neutilizata, devenită spațiu de depozitare al unor obiecte și ele  învechite și în mare parte nefolosite…A fost un vis frumos, care azi, a devenit realitate în folosul întregii comunități, prin bunăvoința unor voluntari cu inima mare, de la care fiecare are câte ceva de învățat.” a declarat cu încântare directorul școlii, Anca Neag.

Sala de poveste a fost amenajată în cadrul proiectului Zile colorate de vară, în folosul Școlii Gimnaziale „Aurel Munteanu”, Valea Drăganului, județul Cluj. Proiectul este realizat de Fundația Noi Orizonturi, finanțat de Pepco România, în cadrul programului Pepcolandia implementat la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea comunității locale și a voluntarilor.

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE