21 martie 2023
La fel ca tine și toți ceilalți din lume, am 24 de ore pe zi pentru a-mi trăi viața. Și totuși, în majoritatea zilelor, simt că ziua mă controlează pe mine, nu eu pe ea. Sună cunoscut acest lucru?
„Modul în care ne petrecem zilele este, desigur, modul în care ne petrecem viața. Ce facem cu această oră sau cealaltă este tot ce contează.” (Annie Dillard)
Cu un nou copil de care să am grijă, a fost deosebit de greu să mai dețin controlul asupra zilelor mele. Îmi amintesc sentimentul de succes pe care îl aveam dacă reușeam să mă spăl pe dinți în acele zile timpurii, neclare.
În ceea ce privește modul în care ne petrecem zilele, undeva pe drum am învățat și păstrat „principiul important/urgent” al fostului președinte american Dwight D. Eisenhower[1]. Potrivit acestuia, modul în care ne organizăm timpul poate fi clasificat în funcție de importanță sau urgență. „Activități importante” sunt cele care „au un rezultat care ne ajută să ne atingem obiectivele, indiferent dacă acestea sunt profesionale sau personale”. Pe de altă parte, „activitățile urgente” necesită atenție imediată și sunt de obicei asociate cu atingerea obiectivelor altcuiva. Ele sunt adesea cele asupra cărora ne concentrăm și ne cer atenția deoarece consecințele nerezolvării lor sunt imediate.” (În schimb, există lucruri non-importante, non-urgente, care ocupă o mare parte din timpul nostru, cum ar fi frunzăritul pe social-media.)
Ce legătură are „Principiul important/urgent” cu citirea cu voce tare împreună cu copiii, în general, și în special cu citirea zilnică cu voce tare, începând cu bebelușii?
Experții sunt de acord în unanimitate că citirea cu voce tare împreună cu copiii este importantă [2]. Ei continuă să recomande stabilirea unei rutine de 15-20 de minute de citit pe zi (nu trebuie să fie toate dintr-o dată … 5 minute aici, 10 minute acolo), de la început. (La început, noi, adulții, suntem cei care trebuie să dezvoltăm obiceiul zilnic de a citi cu voce tare – un bebeluș nu ne poate cere să-i citim sau să ne arate că ne ascultă pentru a putea primi beneficiile zilnice, la început nevăzute și apoi treptat vizibile, de-a i se fi citit.)
Lista care cuprinde argumentele în favoarea importanței citirii cu voce tare pentru un creier nou, nedezvoltat este lungă și necontestată și include dezvoltarea limbajului, vocabularul și toate instrumentele necesare pentru a citi, a scrie și a înțelege cele citite și scrise. Dar, în timp ce o alimentație bună are un singur beneficiu – dezvoltarea fizică sănătoasă, beneficiile citirii cu voce tare se extind dincolo de creier. Cititul cu voce tare ajută la creșterea spiritului și sufletului, a încrederii în sine și a busolei morale (de exemplu, empatia) cu care copilul va naviga pe o cale confuză și uneori tulbure. Beneficiile lecturii cu voce tare ajung, de asemenea, dincolo de destinatar. Cititul cu voce tare leagă cititorul de ascultător, creând conexiune și un sentiment de siguranță: cu alte cuvinte, ajută la dezvoltarea unei relații sănătoase între două persoane. Memoria mea este o bancă plină de momente în care m-am conectat cu copiii mei prin lectură cu voce tare. Îmi amintesc momente tensionate în care bebelușii mei plângeau și eu plângeam, când copilul meu era în plin moment de tantrum și îl pierdeam și nu știam ce să mai fac decât să mă așez și să citesc cu voce tare o carte. Unele zile au fost literalmente salvate de cititul cu voce tare. Și atâtea zile au fost luminate de ceva ce citeam împreună. Îmi amintesc că stăteam la masa din bucătărie, în lumina de iarnă de după-amiază târzie care venea pe fereastră, citeam „Because of Winn-Dixie” a lui Kate DiCamillo (nepublicată încă de Editura Arthur, dar sperăm că într-o zi va fi) și copiii mei și cu mine ne uitam unul la celălalt ca și cum am fi băut o poțiune magică la sfârșitul fiecărui capitol. Eram prinși de mirajul poveștii și de al binelui de-a fi împreună.
Citirea cu voce tare pentru copii este urgentă? Aparent, da. Deși NU este niciodată prea târziu să începi să citești cu voce tare copilului tău, cel mai bine este să dezvolți obiceiul de la început. Neuroștiința ne arată că 80% din dezvoltarea creierului are loc în primii 3 ani de viață [3]. Cuvintele pozitive precum „Uită-te la pisica aia albă, pufoasă!” fac mult mai mult pentru dezvoltarea creierului decât stresul sau cuvintele negative precum „Nu mai plânge!”. Studiile arată, de asemenea, că poveștile „vii” – un adult adevărat care le vorbește sau le citește direct – fac mai mult bine pentru creierul copilului decât poveștile înregistrate, cum ar fi de la televizor sau chiar un audiobook. Există o pierdere clară atunci când citirea zilnică cu voce tare nu se întâmplă în primii 3 ani de viață.
Dar cred că există o altă urgență pentru a citi zilnic cu voce tare copiilor. În lumea noastră în care multe conexiuni false vor concura pentru devotamentul copiilor noștri, legătura timpurie și de încredere cu ei – genul pe care îl oferă un obicei de a citi zilnic cu voce tare – construiește fundația care poate atenua durerea și pierderile de care copiii noștri se vor lovi în cele din urmă. Ea poate ajuta cel puțin să crească un fel de atașament sănătos între noi, ceea ce înseamnă că vor veni la noi atunci când se ivesc în calea lor durerea și pierderea.
Simt această urgență de a citi cu voce tare pentru a mă lega și mai mult de copiii mei de când cu pandemia. Cum a fost posibil să trăim sub același acoperiș și să fiu atât de deconectată de copiii mei, care au petrecut din ce în ce mai mult timp conectați la ecranele lor, așa cum am făcut și eu? Citirea cu voce tare a fost atât de greu de realizat, dar a ajutat atunci când a fost posibil. Iar acest tip de lectură mă ajută astăzi în străduința de a mă conecta și a mă reconecta cu copiii mei adolescenți. Recent, fiul meu de 13 ani a fost bolnav cu febră timp de 2 zile; în același timp, cutremurele ne zguduiau casa. „Îmi citești, mamă?” Ne-am îndrăgostit împreună de Moominii lui Tove Jansson și în același timp am hrănit iubirea și înțelegerea dintre noi. În această dimineață, la micul dejun (acesta este locul și timpul meu preferat pentru a citi cu voce tare în aceste zile), fiica mea, de 17 ani, m-a lăsat să-i citesc o poezie. Niciodată nu este prea târziu să lași cititul cu voce tare să te conecteze cu cei dragi.
Dacă citirea cu voce tare este atât importantă, cât și urgentă, atunci să o facem. Dar ce să citesc? Selecția de carte este la fel de subiectivă precum gustul individual pentru muzică… Zece persoane diferite vă vor oferi 10 recomandări diferite. Iată câteva dintre preferințele mele după 17 ani de lectură cu voce tare în familia noastră:
-
-
- La început, este important să citești cu voce tare ceva ce îți place – Biblia, știrile, un roman, orice. În primele 3-4 luni, bebelușul tău trebuie doar să-ți audă vocea pozitivă, emotivă și să te aibă aproape. Cu toate acestea, în scopuri de conectare, cărți precum „Ghici cât de mult te iubesc[4]” sunt excepționale pentru a-ți topi inima față de micuțul tău. Caută cărți care te ajută pe tine să te exprimi. Cărți bogate în imagini care îți permit să arăți și să explici multe: „Aceasta este o vacă și aici este vițelul ei, acolo este hambarul în care trăiesc și…”
- Pe măsură ce bebelușul tău crește și începe să observe imaginile cărții, vei dori să alegi cărți de care să se bucure, care să îl facă să chiuie de bucurie. Cărțile care oferă rime, cântece sau texte repetitive vor deveni populare. Am citit o mulțime de poezii rimate pe care copiii mei încă și le amintesc… unele dintre ele le pot recita un deceniu mai târziu.
- Alege cărți pentru calitatea limbajului, pentru calitatea ilustrației, pentru temele lor care corespund cu ceea ce se întâmplă cu tine și copilul tău sau cu anotimpul, pentru introducerea misterelor și curiozităților lumii. Am amintiri plăcute de când citeam „După bufnițe”[5] în timpul iernii în seri cu lună plină. Fiul meu și cu mine încă mai vorbim despre cât de mult îl iubim pe Richard Scarry[6]. Am petrecut ore întregi uitându-ne minuțios la paginile cărților sale și râzând la glumele lui.
- Când copilul tău intră în faza „deschide gura, introdu cartea”, luați o carte care este potrivită pentru el (una care poate rezista la multă salivă), astfel încât să puteți avea ce citi cu voce tare și cartea de citit să rămână uscată.
- După ce copiii mei au învățat să citească, am continuat să citim împreună ca o modalitate de a continua să ne cunoaștem. Danny, campionul lumii al lui Roald Dahl[7] este o amintire specială. De asemenea, „Promoroacă” al lui Michelle Houts[8]. Ne amintim cu drag de cărțile în care citeam pe rând: citeam un capitol, apoi fiul meu citea următorul.
- Chiar dacă în prezent copiii mei nu sunt cititori avizi, din când în când îi prinde câte o carte și amândoi adoră Povestea. (Fiul meu, un gamer, mă invită să citesc poveștile personajelor din joc.) Și ne amintim frecvent de poveștile pe care le-am împărtășit de-a lungul anilor… toate cărțile pe care le-am citit împreună ajută la alcătuirea poveștii noastre.
-
[1] https://www.mindtools.com/al1e0k5/eisenhowers-urgentimportant-principle
[2] https://www.nytimes.com/2014/06/24/us/pediatrics-group-to-recommend-reading-aloud-to-children-from-birth.html
[3] https://www.firstthingsfirst.org/early-copilărie-contează/creier-dezvoltare/#:~:text=At%20birth%2C%20the%20average%20baby’s,center%20of%20the%20human%20body.
[4] de Sam McBratney, ilustrații de Anita Jeram, Editura Cartea Copiilor.
[5] Editura Arthur
[6] Editura Cartea Copiilor
[7] Editura Arthur
[8] Editura Portocala Albastră
Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE