Laborator de literație

105 școli deschid laboratoare de literație 

08 noiembrie 2021

Cu sprijinul PEPCO România, susținem în acest an școlar 105 școli, din toată țara, în dezvoltarea capacității lor de a-și ajuta elevii cu cele mai mari provocări la citit-scris. Peste 350 de cadre didactice vor deschide așa numite „laboratoare de literație” care au rolul:

  • de a oferi elevilor diverse activități de dezvoltare accelerată a competențelor de literație timpurie, în afara lecțiilor;
  • de a oferi și cadrelor didactice un context de experimentare unde să testeze demersuri inovatoare, personalizate de predare-învățare și de atragere și implicare de voluntari și resurse suplimentare din comunitate, în sprijinul copiilor.

Școlile susținute în anul școlar 2021-2022

Cum susținem cele 105 școli? 

Sprijinul oferit de către Fundația Noi Orizonturi constă într-un pachet complet, de-a lungul anului școlar, care cuprinde:

  • cursuri pentru profesori de învățământ primar, adaptate pentru perioada de învățare online,
  • mentorat și kituri de cărți și rechizite pentru laboratoare de literație organizate de către aceștia în timpul anului școlar,
  • sprijin organizatoric, mentorat pentru învățători, finanțare pentru organizarea de școli de vară de câte 10 zile.
  • bibliotecă online, cu peste 100 de cărți, care au și recomandări de activități de folosit la clasă, bancă de cuvinte, cărți citite.

De ce am pornit acest program? 

În școlile din România, procentul copiilor și tinerilor care nu reușesc să citească și să scrie la nivelul clasei este îngrijorător de mare: 35% dintre copiii noștri sunt cititori slabi. (PIRLS, 2011). Peste 40% dintre tinerii noștri de 15 ani au un nivel scăzut al competențelor de citire iar situația este foarte îngrijorătoare în rândul elevilor care provin din comunități vulnerabile: 62,4% sunt slabi cititori. În ansamblu, abia 1.4% dintre tinerii noștri sunt în categoria cititorilor buni (Monitorul Educației și Formării 2020). Perioada pandemiei a produs efecte majore în adâncirea inegalităților în învățare, vom vedea procente și mai mari ale cititorilor slabi la următoarele evaluări PIRLS și PISA pentru că fără a ști să citească și să scrie cu înțelegere, fără a putea utiliza și crea texte, elevilor le va fi imposibil să parcurgă cu succes programa de gimnaziu.

În acest context, Fundația Noi Orizonturi și-a propus – prin Școli cu scLipici – să pună umărul la pregătirea cadrelor didactice și a comunităților școlare astfel încât elevii din ciclul primar să poată accelera dobândirea de competențe de citit-scris și să ajungă la nivelul clasei până la finalul ciclului primar.

Acest proiect țintește mai ales copiii care – în absența sprijinului susținut – nu ar reuși să deprindă citit-scrisul până la capătul clasei a IV-a. Deseori, acești elevi provin din familii unde cărțile pentru copii sunt absente, unde părinții înșiși consideră citit-scrisul o provocare, din diverse motive, neputându-și sprijini copiii eficient. De aceea, susținem intervenții cât mai devreme pentru acei copii care nu au un debut promițător în clasa pregătitoare” Maria Kovacs, expert literație, Fundația Noi Orizonturi

Care este elementul inovator al programului? 

Proiectul Școli cu scLipici aduce un element de noutate în pregătirea cadrelor didactice din învățământul primar – structură și fundament educațional, pedagogie atent aleasă pentru a face o diferență pozitivă pentru copiii care au nevoie de sprijin suplimentar mai ales la citit-scris. Fundația Noi Orizonturi aduce în atenția învățătorilor două abordări cheie:

(a) evaluarea fină a competențelor de literație: fiecare copil primește un „diagnostic” pe baza căruia i se „prescrie” o intervenție educațională eficientă bine țintită, iar progresul copilului este atent monitorizat în scopul ajustării intervenției

(b) metoda globală de învățare a citit-scrisului, bazată pe experiența limbii, folosită în completarea metodei fonetice, analitice-sintetice: se pornește de la text întreg, se acordă atenție sporită dezvoltării limbajului și comprehensiunii, conștientizării fonologice, se învață cuvinte, apoi litere și corespondența sunet-literă, ceea ce accelerează învățarea citirii.

Al treilea an de derulare al programului Școli cu scLipici 

Aflat în al treilea an de implementare, Școli cu scLipici a sprijinit peste 3700 de învățători, profesori, părinți să parcurgă programele de formare pe tematicile: „Evaluarea Formativă a Literației Timpurii” și „Dezvoltarea Literației Timpurii – prin metoda specifică abordării globale, ABEL”, iar peste 40.000 de persoane au accesat biblioteca de cărți on-line, pentru cititori începători, organizată pe niveluri de citit.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Școli cu scLipici “, proiect finanțat de PEPCO România.

 

Despre Fundația Noi Orizonturi

Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Inovează și aduce în sistemul educațional românesc abordări care împuternicesc copiii și tinerii și îi pregătesc pentru a fi cetățeni competenți și activi în comunitățile lor. Lucrăm cu profesori, directori de școli, învățători în programe de formare de lungă durată dar și cu tineri de gimnaziu și liceu. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro

Despre PEPCO România

PEPCO  este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează 2500 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ungaria, Austria si Spania. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.

www.pepco.ro

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE